Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Μελομακάρονα

Υλικά που θα χρειαστούμε:
(για 4 ταψια μελομακάρονα)

4 ποτήρια του νερού λάδι
1 ποτήρι του νερού σταχτόνερο (αλισίβα)
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλ.  σόδα
1 ποτήρι του νερού μέλι
2 κουταλάκια του γλ. αμμωνία
2 κιλά αλεύρι
2 φακελάκια baking powder
1/2 βιταμ
2 κροκους αυγών
καρύδια ψιλοκομμένα, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα

Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερό - 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη - 1 κιλό μέλι

Με το μίξερ πρώτα χτυπάμε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη,την αλισίβα,το κονιακ,τη σόδα, την αμμωνία,το μέλι, τα αυγά και το βιτάμ. χτυπάμε καλά όλα τα υλικά. Μετά αφαιρούμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά τα καρύδια και το ξυσμα πορτοκαλιού και την κανελλα. Αφου έχουμε ανακατέψει το αλεύρι με το μπεικιν, το ρίχνουμε στο μείγμα και ζυμώνουμε. Μπορεί να χρειαστει να προσθέσετε κι αλλο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, να τρίβεται.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας σε ότι σχήμα μας αρέσει. Προσέχουμε μόνο να μην  τα πλάθουμε μεγάλα γιατι θα φουσκώσουν με το ψήσιμο!

Η γιαγιά μου, έχει ένα καλαθάκι που χρησιμοποιεί για το σχήμα που βάζει στα μελομακάρονα. Μπορείτε κι εσεις να κάνετε το ίδιο με όποιο σχέδιο βρειτε και σας αρέσει!



 Αφού τα πλάσουμε, τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.


Πιο νωρίς, ετοιμάζουμε το σιρόπι, για να έχει κρυώσει μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερο και τη ζάχαρη και το μέλι και αφήνουμε να βρασει ώστε να δέσει το σιρόπι. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εδώ οι περισσότερες ξαφρίζουν το σιρόπι - ειναι λάθος! Ο αφρός που θα δείτε όταν βράζει είναι το μέλι - με το να βγάζετε τον αφρό δεν κανετε τιποτε άλλο παρα αφαιρειτε το μέλι απο το σιρόπι.!! Όταν δέσει,  αφαιρούμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο μπορούμε αμέσως να τα μελώσουμε. Αρκει να είναι κρυο το σιρόπι.! Βάζουμε μερικά μελομακάρονα μεσα στο σιρόπι τα αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα και τα βγάζουμε τοποθετώντας τα αραιά.



Μετά ρίχνουμε επάνω στα μελομακάρονα το ψιλοκομμένο καρύδι. - Δεν τα σκεπάζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως!

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου