Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Συνταγές της γιαγιάς - γλυκιά κολοκυθόπιτα

Στην αρχή ξεκινάμε να ανοίξουμε το φύλλο της πίτας.
Για το ζυμάρι: 1 κιλό αλεύρι, 1 ποτηρι τ κρασιου λάδι με το οποίο τρίβουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι,χλιαρό νερό όσο πάρει η ζύμη για να είναι μαλακή, 2 κουταλιές της σουπας ξύδι.
Ζυμώνουμε και το χρησιμοποιούμε - δεν χρειάζεται να ξεκουραστει η ζύμη.
Ανοίγουμε το φύλλο με μπλάστη.
Το φύλλο είναι έτοιμο.

Πάμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση....

Στο τριμμένο κολοκύθι  1 1/2 κ. προσθέτουμε καρύδια τριμμένα, λίγο σουσάμι κομμένο,σταφύδες,1 φλιτζάνι ρύζι, 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη,1 κούπα φρυγανιά τριμμένη, ρίχνουμε λίγη κανέλλα και γαρίφαλλο.

Στρώνουμε σε μια λαμαρίνα ή ένα ταψί το φύλλο αφού πρώτα έχουμε αλείψει με λάδι τη λαμαρίνα.


 Υστερα βάζουμε τη γέμιση προσεκτικά και ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο μας. Προσέχουμε να είναι η γέμιση να στρωθεί παντού ωστε η πίτα μας να έχει το ίδιο πάχος παντού.

Σκεπάζουμε την πίτα με το υπόλοιπο φύλλο

Κόβουμε γυρω γυρω το φύλλο που περισσεύει αφήνοντας λίγο περιθώριο.


Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.




Απο πάνω ρίχνουμε πάλι λίγο λάδι και το αλείφουμε με πινέλο

                                                        Κόβουμε σε κομμάτια διαγώνια
                                                και βάζουμε την κολοκυθόπιτα στο φούρνο!
                                            Για μισή ώρα στους 200 βαθμούς

Όταν βγάλουμε την πίτα από το φούρνο τήν περιχύνουμε με λιωμένο - ζεσταμένο μέλι και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλλα!

Είναι τέλεια....δοκιμάστε τη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου