Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Προέλευση της ονομασίας των μηνών.


Τα ονόµατα των 12 µηνών του έτους όπως µας είναι µέχρι σήµερα γνωστά –όχι µόνο στην Ελλάδα µα σε όλη την Ευρώπη, κατ’ επέκταση και στις ΗΠΑ και την Αυστραλία- προέρχονται από τους Ρωµαίους.Η μοναδική διαφορά του τότε διαχωρισµού του έτους µε τον τωρινό είναι ότι το νέο έτος ξεκινούσε τον µήνα Μάρτιο για τον αρχαίο κόσµο, και όχι µε τον Ιανουάριο όπως σήµερα.

Μάρτιος

Οι Ρωµαίοι όπως είναι γνωστό υπήρξαν µιλιταριστές και ο στρατός τους υπήρξε ο µεγαλύτερος και ισχυρότερος για την εποχή του, όσο φυσικά βρισκόταν στην ακµή του. Έτσι, ο Θεός του πολέµου Άρης, µε την ρωµαϊκή του φυσικά ονοµασία Mars, απολάµβανε ιδιαίτερη λατρεία και τιµές από τους Ρωµαίους. Ο πρώτος µήνας του έτους ονοµάστηκε Martius για να τιµήσει τον Θεό.
Martius σηµαίνει «του Μαρς»  δηλαδή προς τιμήν του Άρη.

Απρίλιος
Ο δεύτερος µήνας του χρόνου ονοµάστηκε Aprilis που προέρχεται από την λατινική λέξη «aperere» και σηµαίνει «άνοιγµα», µιας και είναι ο µήνας που τα µπουµπούκια ανοίγουν. Aprilis σηµαίνει «αυτός που ανοίγει»

Μάιος
Ο τρίτος µήνας του έτους ονοµάστηκε Maius για να τιµήσει την Μαία, µητέρα του Θεού Ερµή, µιας και την πρώτη µέρα αυτού του µήνα γίνονταν γιορτή προς τιµή της. Η Μαία λατρεύονταν από τους Ρωµαίους ως Θεά-προστάτιδα της Τιµής και του Σεβασµού. Maius σηµαίνει «της Μαίας»
Ιούνιος

 Ο τέταρτος µήνας του έτους ονοµάστηκε Junius για να τιµήσει την Θεά Ήρα, µε την
ρωµαϊκή της φυσικά ονοµασία Juno.
Junius σηµαίνει «της Ήρας» .

Ιούλιος

Ο µήνας αυτός αρχικά ονοµαζόταν Quintilis που σηµαίνει «πέµπτος». Το 44 π.Χ. όµως, µετονοµάσθηκε σε Julius για να τιµήσει τον Ιούλιο Καίσαρα και να υπενθυµίζει την τραγική δολοφονία του.


Αύγουστος

 Αυτός ο µήνας αρχικά ονοµαζόταν Sextilis που σηµαίνει «έκτος». Το 8 π.Χ. µετονοµάστηκε σε Augustus προς τιµή του αυτοκράτορα Αυγούστου, που υποστήριζε πως αυτός είναι ο τυχερός του µήνας.

 Σεπτέμβριος
Ο µήνας ονοµάστηκε Septimus που σηµαίνει «έβδοµος». Κατά καιρούς µετονοµαζόταν σε ονόµατα ρωµαίων αυτοκρατόρων, από τους ίδιους τους αυτοκράτορες, που ζήλεψαν την δόξα του Ιούλιου και του Αυγούστου. Κανένα όµως από αυτά τα ονόµατα δεν παρέµεινε για πολύ γνωστό ως το όνοµα αυτού του µήνα.

 Οκτώβριος
Ονοµάστηκε τον ελληνικό αριθµό οκτώ που στα λατινικά παραµένει ο ίδιος, δηλαδή
octo.


Νοέµβριος

 Ονοµάστηκε Nonus που σηµαίνει «ένατος» από τον λατινικό αριθµό nove, το
ελληνικό δηλαδή εννιά.


∆εκέµβριος

 Ονοµάστηκε Decimus που σηµαίνει «δέκατος» από τον λατινικό αριθµό decem, το
ελληνικό δηλαδή δέκα.


Ιανουάριος

 Ο µήνας αυτός ονοµάστηκε Januarius και πήρε το όνοµά του από τον καθαρά ρωµαϊκό Θεό Janus, τον διπρόσωπο Θεό της Αρχής και του Τέλους. Το όνοµά του προέρχεται από την ετρουσκική λέξη «jauna» που σηµαίνει «πόρτα», γι αυτό λατρεύτηκε και ως Θεός-Φύλακας των Εισόδων και Εξόδων.

 Φεβρουάριος

 Ο µήνας ονοµάστηκε Februarius κατά µια εκδοχή για να τιµήσει την Θεά Juno Februa, η οποία κατά την ρωµαϊκή µυθολογία είναι η µητέρα του Θεού Mars (Άρης) και Θεά του Πάθους. Στις 14 του µήνα ήταν η γιορτή προς τιµή της και προς τιµή του έρωτα (εορταστική ηµέρα που επιβιώνει µέχρι σήµερα ως ηµέρα του Αγίου Βαλεντίνου).

Κατά µια άλλη εκδοχή, ο µήνας πήρε το όνοµά του από τον Februus, Θεό των Νεκρών. ς τελευταίος µήνας του ρωµαϊκού έτους, γίνονταν µεγάλες τελετές εξαγνισµού καθώς και η εορτή των νεκρών. Februus είναι η ετρουσκική ονοµασία του δικού µας Άδη, που λατρεύτηκε από τους Ρωµαίους αρχικά µε το ετρουσκικό του όνοµα και αργότερα µε το λατινικό όνοµα Pluto






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου